EN    RU

Головна > Про виставку > Персони "Франчайзингу" > New York Street Pizza

Як народилася піцерія New York Street Pizza: історія від творців


Певний час у всіх житомирських студентів було на вустах: «Куди йдемо? Може, до Нью-Йорк?». Місцева молодь проводила багато часу в новій піцерії New York Street Pizza. Серед безлічі кафетеріїв з одноманітним меню, банальними вивісками та пострадянською атмосферою піцерія New York Street Pizza сильно вирізнялася. То був один із перших закладів у Житомирі, який мав власне обличчя. Малоймовірно, що середньостатистичний студент міг собі дозволити смакувати там піцу щодня, проте New York був першим закладом, куди молодим і орієнтованим на західну культуру людям справді хотілося забігти і провести час із друзями. Саме про таку молодь думали Роман та Стелла Головаті, коли відкривали свою першу піцерію у місті Лева у далекому 2001 році. Проте за наступні 15 років, неочікувано і для них самих, маленький бізнес виріс у мережу піцерій в понад 50 закладів, ресторан паназійської кухні Red Pepper (Львів) та екоресторан Green Garden (Стрий). А сама мережа New York Street Pizza увійшла до десятку найбільших франшиз в Україні.

На початку 2000 року молода родина музикантів серйозно замислилася над необхідністю збільшувати свої статки. Концерти та домашня звукозаписувальна студія, якою користувалися львівські музики, не дозволяли розраховувати на гідне життя. Маючи у власності невеличке приміщення на вулиці Стефаника, подружжя Головатих розмірковувало над можливістю відкрити власний бізнес. Як розповідає Стелла Головата, у розкошах вони не купалися — обоє з простих родин, тож батьки допомогти зі стартовим капіталом не могли. А власних заощаджень вистачило б хіба на магазин чи перукарню. Та якось, шукаючи натхнення, молода родина пішла попоїсти піци. Зголоднілим довелося надто довго стояти у черзі. Тоді вони й зрозуміли — тут попит перевищує пропозицію.

Власних коштів підприємцям-початківцям для відкриття піцерії все ще не вистачало, тож мусили шукати партнера. А от чого не бракувало, так це завзяття. Гастролюючи Сполученими Штатами, Роман Головатий зустрів такого ж музиканта, американця українського походження Григорія Гриновця. Роману вдалося переконати колегу вкласти гроші у розвиток бізнесу в Україні. 

Усі троє погоджуються, що і страви, і інтер’єр, і обслуговування мають перевищити звичний для львів’ян рівень та відповідати духу сучасного західного світу, до якого так любило подорожувати подружжя Головатих. Оскільки приміщення, в якому мала народитися піцерія, було розташоване неподалік університету, визначитися з аудиторією теж було легко — студенти.

Проте створити місце, де молоді люди, які не мають багато грошей, могли би швидко, якісно і гарно поїсти, — завдання не з легких. Можна було закуповувати гірші продукти, які дозволили б знизити ціни до рівня звичайних на той час «забігайлівок», але, як розповідає ідейний директор мережі ресторанів та директор Red Pepper Вікторія Злонкевич, вирішили все ж таки робити акцент на якісних продуктах.

«Наші власники, мандруючи світом, могли порівняти, як харчуються наші бідні студенти. І вирішили зробити ставку на якість, відображаючи у ціні страви реальну вартість продуктів, які використовуються. Без знижок, без акцій, бо уцінена курка — це, як правило, курка, у якої збігає термін придатності. Ми не купуємо таких продуктів для своїх страв, ми не можемо запропонувати такі страви нашим гостям», — розповідає Вікторія. Так народилася піцерія New York Street Pizza.

Ми думали, що зупинимося на одній піцерії, коли її відкривали. План був такий: чоловік буде продовжувати займатися музикою та звукозаписувальною студією, а я — піцерією, — пригадує Стелла Головата. Проте бізнес-ідея видалася надто вдалою — клієнтам піцерія сподобалася настільки, що вже у 2003 році бізнес почав приносити чистий дохід. Ставку на молодь тоді зробили не лише львівські бізнесмени. Годувати цю аудиторію поспішали і в інших містах України, шукаючи ідеї. Тож невдовзі проектом почали цікавитися інші бізнесмени. Молоде подружжя дозволило долучитися до свого бізнесу й іншим рестораторам — так за франшизою ресторвани New York Street Pizza почали відкриватися по всій Україні. Подорожуючи світом та відвідуючи все нові й нові заклади харчування у пошуках нових рецептів для New York, подружжя Головатих вловило нову бізнес-ідею. New York Street Pizza має стати більше, ніж піцерія, інакше бізнес піде на спад. Прагнучи досконалості, заклад вирішили перебудувати — із місця, куди забігають перехопити, у місце, куди приходять посидіти, тобто у ресторан зі значно ширшим меню європейської кухні.

Стаття підготовлена спецпроектом - http://m.nv.ua/

  Новости

Все новости

  Бліц новини

04.02.2016 16:55
5-го февраля в 12.00 прямой эфир о выставке "Франчайзинг". Смотрите, комментируйте, задавайте вопросы!